Professionele loopbaanbegeleiding

Loopbaanbegeleiding, loopbaancoaching en loopbaanadvies zijn verschillende termen voor ongeveer hetzelfde proces. Vroeger was het vaak zo dat de loopbaanprofessional de cliënt een bindend advies gaf, maar tegenwoordig worden cliënten steeds meer begeleid bij het maken van hun eigen keuzes. Vandaar dat die termen nu vaak door elkaar gebruikt worden. Hoe dan ook, een dergelijk traject met een eigen coach is een goede manier om jezelf te trainen en bovendien krijgen mensen er een beter zelfinzicht van. Dat maakt het weer makkelijker om keuzes in je verdere loopbaan te maken.

Wat doet een loopbaancoach?
Een loopbaancoach is een persoonlijke adviseur die samen met jou gaat kijken wie je bent, wat je ambities zijn, wat je vaardigheden zijn en wat andere mogelijkheden zijn. En natuurlijk hoe je dat uiteindelijk kunt beteiken. Het doel is om erachter te komen wat voor soort baan het beste bij je past en hoe je die baan kan realiseren. Ook kan het traject gericht zijn op het persoonlijke functioneren in je baan. Je kan dan bijvoorbeeld steun krijgen op het gebied van communicatie, leiderschap en samenwerking. Met als doel meer zelfvertrouwen op het werk en je klaar te stomen voor de volgende carrièrestap. Het traject loopbaanbegeleiding kent globaal gezien vijf stappen:

  • Kennismaken met je persoonlijke coach;
  • Jouw probleem analyseren en een plan van aanpak maken;
  • Inzichten creëren en het leren van nieuwe technieken;
  • Nieuwe inzichten en technieken toepassen;
  • Tot slot, de evaluatie.

Wanneer een loopbaancoach inschakelen?
Voordat je naar een loopbaancoach stapt is het verstandig om eerst met bekenden in je omgeving te praten. Soms kunnen zij je ook al een eind op weg helpen. Ook bestaat er erg veel literatuur over dit vraagstuk, het lezen van een goed boek kan ook behulpzaam zijn. Als dat niet leidt tot een bevredigend antwoord kun je ervoor kiezen om een professioneel bureau in te schakelen. Er kunnen verschillende motieven zijn om een loopbaancoach in te schakelen. Hierbij moet je denken aan mensen die hun motivatie of passie zijn verloren op werk, mensen die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging of mensen die moeite hebben met het bepalen van de volgende stap in hun carrière. Maar ook studenten die (bijna) klaar zijn met hun studie en nog niet precies weten wat ze willen kunnen baat hebben bij een loopbaancoach. In het ergste geval gaat het om mensen die hun baan onvrijwillig hebben verloren of dreigen te verliezen. Voor deze mensen wordt dan vaak een outplacement traject gestart.